satt-ostergotland-i-rorelse

Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små.
– Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.

Sedan flera år har det funnits fina slingor och stigar för mountainbike i ett skogsområde relativt centralt i Rimforsa. Slingorna har byggts ut allteftersom och Friluftsfrämjandet, som står bakom satsningen, har känt att de ville komplettera utbudet.

I mitten av september invigdes en ny aktivitetspark där cykelbanorna har fått sällskap av både en naturparkourbana och en käpphästbana. Det har även byggts upp en eldstad för att man enkelt ska kunna spendera en längre tid i parken.

– Tidigare var det knappt någon som använde den här skogen. Nu är det allt från unga som cyklar eller hoppar till pensionärer som går med sina rollatorer och plockar bär. Vi har byggt området för att vi själva kan använda det i vår verksamhet, men också för att det ska finnas för alla att komma ut och röra på sig, säger Olivia Stenfelt.

Inom Friluftsfrämjandet har det blivit populärt att satsa på naturparkour där banan är byggd av trästockar som man fäster med spännband till träden i skogen. När vintern kommer plockas banan ner.

– Vanligtvis så tänker man på byggnader eller stadsmiljöer när det handlar om parkour. Det här är helt prestationslöst där man utövar parkour för att ha roligt och kunna röra på sig på ett annat sätt i naturen.

– Vi har ungdomar som hoppar och slår volter, men vi har också haft konferens för ett 50-tal personer över 40 år, där alla kunde vara med och utföra enklare rörelser. Det funkar för alla åldrar och jag tycker själv parkour är så roligt för att man återupptäcker lite av hur kul det var att röra sig, hoppa och springa i skogen, säger Olivia Stenfelt.

Hon tror att enkla och tillgängliga platser, som aktivitetsparken i Rimforsa, är viktiga för att locka till spontan rörelse i vardagen eller som utflyktsmål på lediga dagar.

– Många barn och unga tittar på youtube där parkour är stort. Här får de förutsättningar att testa i en sådan här park. Även om man inte kan själva rörelserna så kan man utmana sig själv, det handlar om att göra något roligt av det.

Att röra sig med hjälp av käpphästar har blivit mycket populärt den senaste tiden och när banan invigdes var det ett högt tryck. – Det var väldigt populärt. Barnen kom med sina egna käpphästar, banan är en stig uppbyggd med olika hinder, några fasta och några går att riva. Och så finns det olika höjder för både kortare och längre ben…

Aktivitetsparken lockar besökare från närområdet i Kinda – men även från Linköping. Och det finns redan tankar på hur området kan utvecklas ytterligare framöver.

– Det är jätteroligt med så många besökare och det finns hela tiden alltid tankar på hur vi kan bygga vidare. Men det blir nog inte lika stora nyheter som i år, säger Olivia Stenfelt.

Text: Marcus Nyenger/Granit PR
Foto: Tommy Gustafsson/Friluftsfrämjandet och privat

Parkour och käpphästbana

Ett kollage av fyra bilder där tre är från aktivitetsparken och den fjärde är ett porträtt av Olivia Stenfelt.

Parkour är en träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Parkour grundades i Frankrike och namnet härstammar från ’’parcours du combattant’’, eller hinderbana på svenska.

Käpphäst är en leksakshäst med anor från medeltiden. Käpphästen består av en käpp och överst ett hästhuvud, ursprungligen snidat i trä, med tömmar till hästens grimma.

Källa: Wikipedia

Fler goda exempel

  • Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver

    I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.
  • Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan

    Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.
  • Strategen som bubblar av gröna idéer

    Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.
  • Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

    ”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.
  • Friluftsklivet i Ödeshög – ett stort steg rakt ut i naturen

    När coronapandemin sätter stopp för de flesta evenemang gäller det att hitta andra vägar till aktivitet. I Ödeshög skapades Friluftsklivet – ett stort steg rakt ut i naturen och friska luften.
  • Vikbovändan kör coronasäkrat upplevelselopp

    Vikbovändan är ett av få motionslopp som kommer att genomföras trots covid-19. Genom att ha uppdelning i mindre startgrupper och särskilt fokus på hygien kan Vikbolandets eget upplevelslopp köras enligt plan.